Menu Zamknij

Wstawianie talerzy do piekarnika – czy jest to bezpieczne?

Włożenie talerza do piekarnika na kilka minut może dłużej utrzymać ciepło danego posiłku, ale prawdopodobnie zastanawiasz się, jakie modele możesz tam umieścić. Jeśli tak jest, trafiłeś we właściwe miejsce. Przygotowaliśmy ten przydatny przewodnik, aby pomóc Ci poruszać się po świecie zestawów naczyń do podgrzewania w piekarniku, umieszczając wszystko, czego potrzebujesz w jednym miejscu. Miłej lektury!

Odpowiednie rodzaje talerzy do piekarnika

Istnieje wiele idealnych typów talerzy nadających się do pieczenia w piekarniku, ale każdy ma swój własny zestaw cech. Chociaż wymienione poniżej przedmioty nie są zbyt podatne na odpryski, te z dekoracjami ozdobnymi mogą zawierać dodatkowe potencjalnie szkodliwe elementy i należy ich unikać.

Talerz z kamionki

Kamionka formowana jest gliny wypiekanej w niezwykle wysokiej temperaturze. To pozwala na uzyskanie gładkiej powierzchni charakteryzującej się dodatkowo szklistym wykończeniem. Materiał ten z łatwością można podgrzać do 260 stopni Celsjusza, a gruby materiał długo utrzymuje ciepło posiłków. Kamionka jest dostępna w różnych formach, rozmiarach i kolorach, aby uzupełnić Twoją kuchnię. Innymi słowy, można ją dopasować w taki sposób, że będzie komponować się z każdą powierzchnią tego typu.

Szklane talerze

Szkło hartowane to trwała powierzchnia kuchenna, która toleruje ekstremalne temperatury. Cechuje się szybkim przewodzeniem ciepła, przez co proces podgrzewania szklanych płyt w przestrzeni piekarnika zajmuje zwykle tylko kilka minut. Szklane talerze dobrze trzymają ciepło, a im grubszy talerz, tym dłużej będzie ciepły.

Talerze metalowe

Płyty metalowe nie są powszechnie dostępne, chociaż oczywiście można znaleźć je w sklepach i mogą być bezpiecznie używane w piekarniku. Gęstsze, grubsze metale, takie jak żeliwo, lepiej zatrzymują ciepło niż cieńsze metale, takie jak stal nierdzewna.

Chociaż metal jest świetnym wyborem na specjalne okazje, jego codzienne użytkowanie może być nieprzyjemne, zwłaszcza jeśli chodzi o ciężkie żeliwo. Przestrzegamy przed włożeniem ich do mikrofali lub zmywarki.

Porcelanowe płyty

Porcelana jest niczym innym, jak gliną poddawaną wypalaniu w nieco niższej temperaturze niż kamionka i jest jednym z najczęściej używanych materiałów stołowych.

Talerze porcelanowe są w stanie utrzymać ciepło niemal tak samo dokładnie jak kamionka, a co więcej można je nabyć w różnych kolorach i wzornictwie. Porcelana jest bezpieczna zarówno w kuchence mikrofalowej, jak i zamrażarce. Mowa zatem o elastycznej alternatywie wobec innych typów talerzy, którą bez problemu można umieścić w piekarniku.

Podsumowanie

Jak widać, podgrzewanie potraw w piekarniku na talerzu nie jest niczym niezwykłym. Niemniej należy mieć na uwadze, że ta procedura nie dotyczy wszystkich modeli. Dlatego przy wyborze własnego zestawu warto pomyśleć o opcjach bezpiecznych w piekarniku. Kto wie, może zainspiruje Cię to do częstszego odgrzewania posiłków w ten sposób. Nigdy nie wiadomo, co może się stać!

Partner artykułu: Prymus AGD

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *