Menu Zamknij

Maślan sodu – jaka jest jego rola w układzie pokarmowym?

Maślan sodu (kwas masłowy) to najważniejszy dla zdrowia układu pokarmowego kwas tłuszczowy krótkołańcuchowy. Wpływa głównie na zdrowie naszych jelit. Występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych. Zbyt mała ilość maślanu sodu w naszych jelitach przyczynia się do stanów zapalnych jelit i innych chorób.

Mikrobiota jest bardzo ważna dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Poprawna mikrobiota wpływa na prawidłowe wchłanianie składników odżywczych, które są w naszej diecie. Są one m.in. odpowiedzialne za syntezę witamin takich jak B12, biotyny, witaminy K, czy kwasu foliowego. 

Mikrobiota jest to substancja, którą probiotyki wytwarzają w naszej florze i które służą jako źródło energii, z której korzystają bakterie jelitowe. Istnieje grupa cząstek, które są szczególnie korzystne dla naszego zdrowia. Są to krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, głównie kwas masłowy, kwas mlekowy i kwas propionowy. Kwasy te powodują zmiany pH jelit, co sprzyja rozwojowi dobrych dla nas bakterii, jednocześnie hamując rozwój bakterii chorobotwórczych. Dodatkowo wykazują korzystne działanie, jakie probiotyki mają na nasz organizm i układ pokarmowy. 

Maślan sodu (sól sodowa kwasu masłowego) – co to za związek?

Jego korzystna rola, jaką odgrywa w układzie pokarmowym, jest znana od dawna. Jest to najbardziej dynamiczny krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy, który korzystanie działa na nasze jelita. Maślan sodu jest probiotykiem, czyli substancją wytwarzaną w naszej florze i jest głównym źródłem energii dla mikroorganizmów żyjących w naszych jelitach. Jego działanie korzystnie wpływa na nasz metabolizm i naszą odporność. 

Jak działa kwas masłowy?

Występuje naturalnie w przewodzie pokarmowym, a bez niego tkanka jelitowa jest bardziej podatna na śmierć komórek, stany zapalne, zanik błon śluzowych i patologię okrężnicy. 

Maślan działa miejscowo, tj. na ściany jelita cienkiego i jelita grubego, ale także ogólnoustrojowo w całym organizmie. 

Kwas masłowy stymuluje wchłanianie sodu i wody w okrężnicy. Odgrywa ważną rolę w profilaktyce raka okrężnicy. Wykazuje również działanie przeciwzapalne i immunomodulujące. Maślan sodu stosuje się jako lek w nieswoistych chorobach zapalnych jelit, chorobie Leśniewskiego-Crohna. Łagodzi także nieprzyjemne objawy u osób z zespołem jelita drażliwego.

Maślan chroni zdrowie jelit przed różnymi czynnikami bakteryjnymi i przywraca równowagę mikroflory, gdy jest ona zmieniona przez stosowanie antybiotyków.

Gdzie znajdziemy maślan sodu?

Podobnie jak inne związki z grupy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, kwas mlekowy jest syntetyzowany z błonnika i prebiotyków. Powstają w jelicie grubym w wyniku fermentacji spożywanych przez nas pokarmów bogatych w oporną skrobię lub rozpuszczalny błonnik, dlatego tak ważne jest włączenie ich do naszej diety. Skrobia odporna jest uważana za jedno z głównych prebiotycznych źródeł żywności do produkcji kwasu masłowego.

Maślan sodu znajdziemy w niektórych produktach spożywczych:

  • Produkty pełnoziarniste, takie jak chleb, makaron i brązowy ryż.
  • Owoce takie jak zielony banan,
  • Nasiona, takie jak len i częściowo zmielone ziarna.
  • Rośliny strączkowe, takie jak soczewica, groch i ciecierzyca.
  • Bulwy takie jak ziemniak czy rzepa.
  • Masło, parmezan, nabiał kozi lub owczy oraz niektóre produkty fermentowane, takie jak kapusta kiszona.

W praktyce klinicznej zwykle stosuje się suplementy diety z maślanem sodu. Są to najczęściej leki w postaci mikrokapsułek dojelitowych, zawierające odpowiednią ilość aktywnej substancji. Suplementacja maślanu sodu jest bardzo ważna, gdyż nieprawidłowy poziom tej substancji niekorzystnie wpływa na stan naszego zdrowia a w szczególności na jelito cienkie i jelito grube.

Jak objawia się niedobór maślanu sodu?

Przede wszystkim są to wszelkie niedogodności występujące w patologiach układu pokarmowego. Są to więc wszelkie choroby, które wiążą się także z nieprawidłową pracą jelit. Najczęściej przejawia się to jako zespół jelita drażliwego, który objawia się przez dolegliwości bólowe, biegunki po zjedzeniu niektórych pokarmów. 

Brak odpowiedniej ilości kwasu masłowego wiąże się z nieprawidłową motoryką jelit i ich pracą. Na szczęście występuje on w wielu produktach spożywczych, także nie powinniśmy mieć problemów, aby dołączyć go do diety.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *