Menu Zamknij

Jaką deskę do krojenia wybrać?

Pośród wielu sprzętów kuchennych myślę, że każdy zgodziłby się, że deska do krojenia to podstawa. Używamy jej praktycznie codziennie. Kroimy, przygotowujemy kanapki, kładziemy na niej gorące naczynia, czy blachę z ciastem, wreszcie nawet podajemy na niej posiłki. Producenci desek do krojenia w dzisiejszych czasach dbają o naszą wygodę pracy i proponują coraz to nowe rozwiązania.

Do wyboru mamy materiał wykonania – deski drewniane, czy bambusowe, plastikowe, szklane, ceramiczne i kamienne. Dodatkowo funkcjonalność wzmagają różne dodatkowe udogodnienia, jak wgłębienia, sprawiające, że sok z krojonych owoców nie brudzi naszego blatu, nacięcia pozwalające na wygięcie deski i wygodne wsypanie składników do garnka, różne kształty, kolory i wzory. W niektórych modelach znaleźć możemy nawet wbudowane ostrzałki do noży. To wszystko sprawia, że wybór odpowiedniego produktu nie jest łatwy.

Każdy z rodzajów desek ma swoje wady i zalety, na które warto zwrócić uwagę oraz swoje główne przeznaczenie, o którym powinniśmy pomyśleć przed zakupem. Innych desek użyjemy do krojenia warzyw i owoców, innych do mięsa i ryb, a jeszcze innych do czosnku i cebuli. Jaka więc będzie najlepsza deska? Przede wszystkim praktyczna. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze rodzaje desek oraz ich wady i zalety, które być może pomogą w wyborze najwłaściwszej opcji. 

Ranking desek do krojenia

DESKI DREWNIANE

Deski drewniane

Trwałe i wygodne w użytkowaniu wyroby. Najlepsze, gdy wykonane są z twardego drewna np. hebanu lub kokosu, jednak bardzo dobrze sprawdzają się także deski wykonane z drewna dębowego, jesionowego czy też z akacji lub gruszy. Deski są odporne na nacięcia i jednocześnie bezpieczne dla noży. Ich największą zaletą są właściwości bakteriobójcze uzyskane dzięki użyciu naturalnego drewna, jednak wymaga to prawidłowej pielęgnacji, a mianowicie dokładnego ręcznego umycia i osuszenia deski od razu po jej użyciu. Wadą deski drewnianej jest wchłanianie przez nią zapachów. Z tego powodu nadaje się przede wszystkim do krojenia produktów suchych, niekoniecznie do mięsa lub czosnku. 

DESKI PLASTIKOWE

Deski plastikowe

Najpopularniejszy rodzaj desek. Ich największe plusy to niska cena oraz duży wybór. Są one higieniczne, jednak nie należy używać ich, gdy są już mocno ponacinane, gdyż wówczas zaczynają namnażać się na nich mikroorganizmy. Deski nie chłoną zapachów i nie tępią noży (nawet ceramicznych). Dodatkowo są lekkie i poręczne, istnieją nawet deski składane ułatwiające wsypywanie pokrojonych produktów do garnka. Są wygodne podczas podróży. Niestety już po krótkim czasie deski plastikowe stają się niezbyt estetyczne, z powodu łatwości powstawania przebarwień oraz szybko powstających nacięć, które ciężko dokładnie doczyścić. Deski plastikowe znajdziemy we wszystkich kolorach i bardzo różnorodnych wzorach, co może być dodatkowym walorem estetycznym.

DESKI SZKLANE

Deski szklane

Ich największą zaletą jest odporność na bakterie, dzięki łatwości utrzymania w czystości. Deski tego typu można myć w zmywarce. Dodatkowo jej dużym atutem jest estetyczny i atrakcyjny wygląd. Szklane deski nie wchłaniają zapachów, dlatego idealnie nadają się do krojenia ryb, mięsa oraz warzyw. Ich wadą jest szybsze tępienie noży oraz podatność na uszkodzenia. Dodatkowo deski szklane podczas krojenia łatwo stają się śliskie, co zmniejsza komfort pracy i wymaga dodatkowej ostrożności. Teraz coraz częściej produkuje się je z nóżkami antypoślizgowymi oraz delikatnie szorstką powierzchnią, co minimalizuje ten problem. 

DESKI CERAMICZNE

Deski ceramiczne

Często bogate we wzory, bardzo ładnie się prezentują. Są łatwe do wyczyszczenia. Mogą służyć zarówno do przygotowywania, jak i serwowania posiłków. Dodatkowo wykonane są z nieprzywierającego materiału, co znacznie wpływa na komfort pracy na nich. Ich wady to jak w przypadku desek szklanych tępienie się noży, śliska powierzchnia oraz podatność na uszkodzenia, np. uszczerbienia, pęknięcia czy stłuczenia. Zaletą jest możliwość krojenia wszelkich rodzajów produktów bez ryzyka wchłonięcia zapachu czy powstania przebarwień na desce.

DESKI KAMIENNE

Deski kamienne

Bardzo podobne do desek szklanych. Najczęściej granitowe lub marmurowe. Wyglądają estetycznie, nadają się również do serwowania wielu potraw, np. serów, ciast. Są niezwykle higieniczne, odporne na wchłanianie zapachów i łatwe w utrzymaniu w czystości. Dodatkowo nie rysują się i nie odbarwiają. Minusem tego rozwiązania jest ich waga oraz szybsze tępienie się noży, a także dość śliska powierzchnia, która wymaga szczególnej ostrożności w czasie użycia. Mimo wszystko jest to świetne rozwiązanie dla osób kładących dużą wagę na aspekt wizualny i minimalizm wykonania.

DESKI BAMBUSOWE

Deski bambusowe

Najtrwalsze z desek. Dzięki naturalnym cechom bambusa nie wchłaniają takiej ilości wody jak deski drewniane oraz dużo szybciej wysychają. Lekkie włókna bambusowe są bardzo lekkie, co sprawia, że deski ważą mniej niż, na pierwszy rzut oka, podobne do nich, drewniane opcje. Dużą zaletą, o której ciężko nie wspomnieć jest również ich estetyczne wykonanie oraz aspekt ekologiczny. Dodatkowo deski bambusowe są bardzo łatwo utrzymać w czystości. Nie tępią one noży i nie nasiąkają zapachami, dzięki czemu można na nich kroić zarówno produkty suche, jak i mokre. Są odporne na upadki i wysoką temperaturę.

Deski do krojenia to sprzęt używany niemal codziennie, warto więc zainwestować mądrze i cieszyć się wygodą i długim czasem użytkowania. Mimo, że deski drewniane czy ceramiczne są dużo droższe od desek plastikowych, przydają się w wielu sytuacjach. Rozsądnie jest więc posiadać kilka rodzajów i korzystać z nich zgodnie z ich głównym przeznaczeniem. Gdy więc słyszymy słowa deska do krojenia – jaka będzie najlepsza? Nie możemy odpowiedzieć na nie jednoznacznie. Wszystko zależy od jej przeznaczenia, kwoty jaką zamierzamy wydać, a w dzisiejszych czasach nierzadko nawet od wystroju wnętrza naszej kuchni.

Jeżeli więc zależy nam na trwałości i praktyce użytkowania wybierzmy deskę drewnianą. Deski plastikowe są świetnym rozwiązaniem niskobudżetowym na krótszy okres czasu. Deski szklane to nie tylko funkcjonalne, lecz także ozdobne sprzęty, na które jednak trzeba szczególnie uważać. Jeżeli wybierzemy opcję ceramiczną możemy liczyć na estetyczny wygląd oraz higienę pracy. Deski kamienne dają nam z kolei możliwość ich wszechstronnego zastosowania. Najpierw warto więc dokładnie przemyśleć swoje potrzeby i oczekiwania, aby długo cieszyć się zakupem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.