Menu Zamknij

Obróbka ciasta w piekarni i cukierni – najpotrzebniejsze urządzenia

Obróbka ciasta w piekarni i cukierni - najpotrzebniejsze urządzenia

Świetne receptury i dobrej jakości składniki stanowią tylko część sukcesu. Niebagatelne znaczenie ma również sprzęt, w jaki wyposażony jest lokal. Ten może nie tylko skrócić czas przygotowywania pożywienia, uczynić proces zdecydowanie bardziej komfortowym, ale także urozmaicić ofertę lokalu.

Produkty, które dostać można w piekarniach i cukierniach stanowią dla wielu osób podstawę codziennej diety. Ciężko wyobrazić sobie poranek bez pysznego pieczywa czy kawę bez słodkiej przekąski.

Obróbka ciasta w piekarni i cukierni – najpotrzebniejsze urządzenia

Decydując się na wyposażenie lokalu gastronomicznego, warto zainwestować w sprzęt, który znacznie ułatwi przyrządzenie żywności. Niezbędny może być między innymi mocny mikser planetarny. Takie urządzenie nie tylko pozwoli na przygotowanie bardzo dużej ilości ciasta, ale także zaoszczędzi siły osób, które mogą w tym czasie zająć się czymś innym.

Nie obejdzie się również bez pieca piekarskiego. W zależności od potrzeb do wyboru dostępne są piece pozwalające na pieczenie nawet kilkunastu tac z pieczywem i takie, które dysponują jedynie kilkoma. Jeśli zapotrzebowanie na pieczywo jest nieduże – warto zdecydować się na mniejszy model, w innym wypadku można przemyśleć zakup większego sprzętu lub dokupienia kolejnego pieca, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Dzielarka do ciasta – czy warto wziąć ją pod uwagę?

Porcjowanie ciasta jest niezwykle żmudnym zajęciem. Wszystkim tym, którzy chcą zaoszczędzić czas, zaleca się skorzystanie z możliwości, jakie oferuje dzielarka do ciasta. Taki sprzęt sprawdzi się przede wszystkim w piekarniach i cukierniach, jednak coraz częściej staje się także wyposażeniem pizzerii. Dzięki dzielarce do ciasta, porcje produktu są w identycznym rozmiarze, a to często ma ogromne znaczenie dla jakości przyrządzonej potrawy. Co więcej, tego typu urządzenie zapewnia lepszą organizację pracy, a co za tym idzie – pozwala skrócić cały proces przyrządzania ciasta i tym samym wydać znacznie więcej posiłków w tym samym czasie.

Stoły chłodnicze – podstawa wyposażenia gastronomii

Przygotowywanie posiłków, przechowywanie ich, a także eksponowanie nie byłoby możliwe bez stołów chłodniczych. Te pełnią niezwykle istotną funkcję w lokalach gastronomicznych, bowiem pozwalają na bezpieczne przechowywanie żywności, nie dopuszczając do zepsucia się produktu lub obniżenia jego jakości. Decydując się na wybór takiego sprzętu, należy zwrócić szczególną uwagę na jakość materiałów, z których został wykonany. Solidne stoły chłodnicze cechują się niezwykle dużą wytrzymałością oraz odpornością na działanie czynników zewnętrznych.

Co więcej, warto także zwrócić uwagę na ich pojemność oraz liczbę komór, drzwi i szuflad. Każda z tych rzeczy ma wpływ na komfort użytkowania. Dopasowanie stołu do konkretnych potrzeb nie powinno jednak stanowić żadnego problemu – szeroka gama stołów chłodniczych do różnego rodzaju lokali gastronomicznych pozwoli wybrać ten odpowiedni. Warto stawiać na sprawdzonych producentów, którzy oferują solidne i niezawodne sprzęty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *