Menu Zamknij

Świeża kurka u Ciebie w domu

Ekosusz oferuje świeże grzyby, które po złożeniu zamówienia pojawią się w ciągu 24 do 48 h na Twoim stole! Sprzedawane przez nas świeże grzyby podlegają surowej selekcji jakościowej. Grzyby natychmiast po zbiorze umieszczane są w chłodni w temperaturze 2-3 C. W momencie zamówienia grzyby są pakowane próżniowo i natychmiast wysyłane do klienta. Taka metodyka pozwala na dostarczenie do klienta świeżego produktu o najwyższej jakości! Zalecamy realizację zamówień kurierem.

Kurka – gatunek grzyba z rodziny kolczakowatych, inaczej nazywany pieprznikiem jadalnym. Można spotkać się również z innymi określeniami tego grzyba, takimi jak: liszka, lisica, lisiczka, kurza noga lub stągiewka. Kurki należą do bardzo charakterystycznych grzybów a ich barwa jest żółta, przechodzi od blado-żółtej do rdzawo-żółtej. Młody pieprznik jadalny posiada wypukłe kapelusze, które stają się większe i wklęsłe. Dojrzałe kurki mają lejkowaty, pofalowany kształt kapelusza, który może sięgać do aż dwunastu centymetrów! Trzon tego grzyba zwęża się ku dołowi i jest odrobinę jaśniejszy niż kapelusz. W środku kurka jest mięsista, jasna, w piaskowej barwie.

Kurka występuje na glebach piaszczystych, pokrytych igłami sosnowymi lub świerkowymi, można ją spotkać w lasach mieszanych w gęstym mchu. Ich sezon występowania oscyluje między czerwcem a październikiem i uwarunkowany jest poziomem wilgotności w lesie. Kurki, podobnie jak wiele innych grzybów, najszybciej owocują w ciepłe, wilgotne dni.

Kurki można przechowywać przez dwa do trzech dni, jeśli są odpowiednio schłodzone. W innym przypadku należy je przygotować niezwłocznie po zakupie, ponieważ dość szybko tracą swoje bogate walory smakowe. Jeżeli kurki mają przyjemny zapach, są soczyste i jędrne, to znak, że są świeże. Przed przygotowaniem kurek należy odciąć końcówkę nóżki a następnie cienko obrać.

Warto zwrócić uwagę, że większość kucharzy nie zaleca mycia kurek. Jest tak ze względu na to, że łatwo wchłaniają wodę, stają się gąbczaste i tracą smak. Należy zatem korzystać z wody wyłącznie do usunięcia największych zabrudzeń. Odradza się również wkładania ich bezpośrednio do wody.

Delikatne kurki należy dokładnie oczyścić korzystając przy tym z miękkiego ręcznika oraz pędzelka do grzybów.

Klasycznie kurki przyrządza się smażąc je na oleju lub na maśle. Jest to szczególnie dobry sposób na uwolnienie ich delikatnego smaku. Należy pamiętać, żeby smażyć je krótko i w wysokiej temperaturze na patelni bez pokrywki, ponieważ wtedy zachowają swoją jędrność.

Jeżeli temperatura jest za niska, kurki mogą zrobić się twarde lub gumowate. Z kolei zbyt długa obróbka termiczna może uszkodzić grzyby i sprawić, że będą twarde i stracą smak. Dlatego ważne jest, żeby uważać na czas smażenia i zwracać uwagę na uwalniany aromat. Ponad to, warto zachować powściągliwość w przyprawianiu, żeby ich delikatny smak nie został przyćmiony innymi dodatkami. Szczególnie istotne jest ostrożne dawkowanie pieprzu, ponieważ kurki posiadają swój własny pieprzny posmak.

Jako uzupełnienie, kurki świetnie pasują do mięs, ryb, dań z jaj, potrawek, sałatek i dań z makaronem. Kucharze z ambicjami mogą również korzystać z przyprawy z kurek, żeby tworzyć coraz to nowsze dania.

Bardzo istotne znaczenie mają dla nas tereny z jakich pozyskujemy grzyby. Runo leśne skupujemy wyłącznie od lokalnych zbieraczy i współpracujących z nami miejscowych skupów. Cały proces produkcyjny jest ściśle kontrolowany i utrzymywany w wysokim reżimie sanitarnym. Nad bezpieczeństwem czuwają też osoby przeszkolone w zakresie klasyfikacji i atestacji grzybów. Ekosusz jest firmą, która zajmuje się przetwarzaniem żywności i głównie zajmujemy się produkowaniem suszu z plonów pozyskanych z obszarów Puszczy Noteckiej i Doliny Noteci. Dokładamy wszelkich starań, żeby przetworzone przez nas produkty były najwyższej jakości a cały proces produkcyjny ściśle kontrolujemy i utrzymujemy w reżimie sanitarnym.

W naszej firmie używamy profesjonalnego sprzętu do suszenia, krojenia oraz porcjowania i pakowania żywności. 

Ekosusz oferuje świeże grzyby, które po złożeniu zamówienia pojawią się w ciągu 24 do 48 h na Twoim stole!

Sprzedawane przez nas świeże grzyby podlegają surowej selekcji jakościowej. Grzyby natychmiast po zbiorze umieszczane są w chłodni w temperaturze 2-3 C. W momencie zamówienia grzyby są pakowane próżniowo i natychmiast wysyłane do klienta. Taka metodyka pozwala na dostarczenie do klienta świeżego produktu o najwyższej jakości! Zalecamy realizację zamówień kurierem.

Zapraszamy do współpracy!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *