Organizer na przyprawy jest niezbędny zapewne w każdej kuchni. Nie tylko spełnia funkcję organizacyjną, ale również pomaga zachować aromat, kolor i smak przypraw. Idealnie sprawdzi się w kuchni u osób, które chcą mieć łatwy i szybki dostęp do nich oraz porządek. To właśnie przyprawy nadają każdej potrawie odpowiednio głębszy smak, aromat i kolor. Dobrze dobrane pojemniki na przyprawy sprawią, że będą one dekoracją naszej kuchni a dodatkowo utrzymają dłuższą świeżość ziół w nich przechowywanych.
Należy również wiedzieć, że przyprawy przechowujemy w odpowiedni sposób. Unikajmy pozostawiania ich w otwartych torebkach. Jest to jeden z najczęściej popełnianych błędów, gdyż wówczas tracą one swój aromat, zapach, zwyczajnie wietrzeją. Trzymanie w ten sposób produktów sprawia również, że w kuchni powstaje bałagan. Są wtedy także narażone na działanie wilgoci i słońca co jest nierozsądne. Warto zwrócić uwagę na to, że dodawanie przypraw, które są już zwietrzałe sprawia, że potrawa traci swoją intensywność jak i aromat.
Dobrym rozwiązaniem w takim przypadku staje się organizer na przyprawy, który może stanowić unikalną dekorację naszego wnętrza. Taki przyprawnik z zapinkami lub naklejkami z nazwami ziół i przypraw wprowadzi porządek i wszystko będzie posegregowane. Dodatkowo podczas przygotowywania potraw wyszukanie odpowiedniego produktu nie sprawi żadnego problemu i będą one zawsze pod ręką.
Przyprawy powinny być szczelnie zamykane, dzięki czemu również zmniejszamy szansę na dostanie się do środka moli spożywczych czy też rybików cukrowych. Zatem taki sposób przechowywania stanie się również bezpieczny dla zdrowia.
Jak się okazuje znaczenie w przechowywaniu ma również materiał, z jakiego jest zrobiony pojemnik na przyprawę. Polecane są często szklane słoiczki i organizery, które mają wiele zalet. Dodatkowo taki produkt nie wchodzi w reakcję z przyprawami, a takiej pewności nie mamy przechowując w plastiku. Są one zdecydowanie zdrowsze zarówno jak i pojemniki z ceramiki.
Jak długo przechowywać przyprawy w pojemnikach ?
Często w kuchni można znaleźć przyprawy, które są sporadycznie używane lub można je kupić w większej ilości, w korzystniejszej cenie. Jeśli zioła i przyprawy są szczelnie zamknięte to np. suszone zioła takie jak bazylia, oregano czy kolendrę można przechowywać od 1 do 3 lat. Z kolei przyprawy takie jak cynamon, chili, imbir proszkowany, czosnek granulowany czy też paprykę słodką w odpowiednim pojemniku można trzymać nawet do 5 lat.
Jak przechowywać przyprawy, aby nie utraciły swoich wartości ?
Organizer na przyprawy do szafki, czyli dzielony pojemnik na przyprawy
Jest to prosty i tani organizer, który jest przeznaczony zarówno do szuflad jak i szafek. Jest wykonany z tworzywa sztucznego i posiada wbudowane wewnątrz przegrody, dzięki którym możliwa jest segregacja przypraw a tym samym utrzymanie porządku. W takim pojemniku można przechowywać przyprawy w otwartych i zamkniętych torebkach. Warto dodać, że taki organizer jest łatwy w czyszczeniu.
Przechowywanie przypraw przy użyciu stojaka
Innym wartym uwagi organizerem jest stojak na przyprawy. Może być on wykonany z drewna a jego kształt i kolor można dobrać indywidualnie do swojego wnętrza. W zestawie posiada również słoiczki, w których możemy szczelnie przechowywać zioła i przyprawy, dzięki czemu zachowamy ich świeżość przez dłuższy czas. Dodatkowo w trakcie przyrządzania potrawy, zawsze mamy je pod ręką. Taki stojak nie zawiera dużo miejsca w kuchni, sprawia, że porządek jest utrzymany a jego unikalna konstrukcja dodaje uroku kuchni.
Słoiczki na przyprawy do szuflady
Szklane pojemniki na przyprawy to niezbędny element w kuchni. Są one eleganckie i praktyczne. Służą do przechowywania produktów suchych oraz płynnych, a ich konstrukcja, czyli odporne na uszkodzenia szkło oraz uszczelka chroni przed wysypywaniem się przypraw oraz utratą przez nie aromatu. Dodatkowo dzięki ich większej pojemności możesz w nich przechowywać większy zapas przypraw. Często w zestawie zawierają również naklejki, które pozwalają w łatwy sposób na oznaczenie każdego słoiczka.
Szklany pojemnik z sitkiem
Ogromnym atutem słoiczka na przyprawy jest posiadanie przez nie sitka, dzięki któremu możesz mieć kontrolę nad dozowaniem ilości dodawanej po potrawy. Są one nieco mniejsze od słoiczków na przyprawy opisanych powyżej. Jest to świetny pomysł na przechowywanie przypraw w momencie, kiedy nie jesteś zwolennikiem trzymania większej ich ilości. Ich atutem jest również to, że nie zajmują zbyt dużo miejsca a więc idealnie sprawdzą się np. w mniejszej kuchni.
Półka na przyprawy
Alternatywą dla stojaka na przyprawy jest półka. Pozwala ona na ustawienie różnego rodzaju pojemników np. słoiczków szklanych. Dodatkowo zapewnia łatwy dostęp do ziół i przypraw podczas przygotowywania potraw. Jej uchwyty umożliwiają zawieszenie przez co nie zajmuje ona miejsca na blacie kuchennym. Jej styl można dopasować do kuchni, jest funkcjonalna i z pewnością przyciąga wzrok. W ten sposób można również wypełnić pustą przestrzeń nad blatem.
Każdy w swojej kuchni chciałby mieć swoje świeże zioła hodowane na parapecie w kuchni. Nie tylko nadają potrawie unikalny smak i zapach, ale również pięknie komponują się z wnętrzem kuchni. Niestety nie każdy ma warunki na korzystanie ze świeżych ziół, dlatego należy zadbać o odpowiednie przechowywanie przypraw z torebek w taki sposób, aby nie straciły one swoich wartości.
Jak się więc okazuje obecnie na rynku jest spory wybór organizerów na przyprawy. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Zarówno osoby, które są fanami prostoty – zwykłe pudełko na przyprawy jak i fani modnej i dobrze prezentującej się kuchni – półki na przyprawy czy też stojaki ze szklanymi pojemnikami. Każdy produkt jest dostępny w różnych kolorach co sprawia łatwość w dopasowaniu. Dodatkowo szkło nie chłonie zapachów i sprawia, że aromat się nie ulatnia. Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez aromatów i ziół, dlatego też należy zwracać uwagę na sposób ich przechowywania, aby zachowały swój smak na dłużej. Mając pod ręką słoiczki z ulubionymi przyprawami w łatwy sposób można doprawić gotujący się obiad.