Menu Zamknij

Opakowania dla gastronomii – jakie warto kupić?

Dziś dowozy gotowych potraw z restauracji i cateringu cieszą się ogromną popularnością. Aby dania mogły szybko i bezpiecznie dotrzeć do klientów potrzebne są opakowania jednorazowe dla gastronomii. W jakie opakowania warto się zaopatrzyć?

Opakowania jednorazowe dla gastronomii

Jednym z najlepszych rozwiązań w miejscach, w których serwuje się gotowe potrawy, są opakowania jednorazowe. Sporo osób ze względu na wygodę i brak czasu zamawia dania z restauracji bądź firm cateringowych telefonicznie bądź przez internet. Warto zaznaczyć, że opakowania gastronomiczne sprawdzają się również idealnie w takich miejscach jak piekarnie czy cukiernie. Tego rodzaju produkty są bezpieczne i umożliwiają szybki i sprawny transport, a równocześnie pozwalają zachować potrawie świeżość i właściwą temperaturę, dzięki czemu docierają do klienta smaczne.

Kosz ze stali nierdzewnej z pedałami

Przeczytaj także:

Kosze do segregacji śmieci pod zlewozmywak – jakie wybrać?

Ekologiczne opakowania dla gastronomii

W miejscach takich jak hurtownia opakowań gastronomicznych można znaleźć wiele różnych rozwiązań dla restauracji i cateringu – zarówno z tworzyw sztucznych, jak i materiałów ekologicznych. Ekologiczne opakowania dla gastronomii to nic innego jak papierowe pudełka i menuboxy ze styropianu, które podlegają utylizacji. Wybieranie tego rodzaju pudełek w pewnym stopniu pozwala wspierać środowisko naturalne. Ekologiczne opakowania dla gastronomii są właśnie wykonane wyłącznie z materiałów, które są biodegradowalne co oznacza, że można je przetworzyć ponownie. Zaś opakowania z tworzyw sztucznych są bardziej trwałe i świetnie sprawdzają się do transportowania oraz przechowywania różnego rodzaju słodkich wypieków – ciast i ciasteczek. Zaś styropianowe opakowania gastronomiczne to rozwiązanie stworzone z myślą o cateringu i restauracji.

Hurtownia opakowań gastronomicznych

Opakowania gastronomiczne powinny być dobierane do oferowanych potraw oraz produktów. Restauracje oraz firmy zajmujące się cateringiem zazwyczaj wybierają styropianowe pudełka, w których można umieścić potrawy jednogarnkowe, takie jak bigos czy makarony. Dostępne są również styropianowe opakowania z przegródkami na dania składające się z kilku elementów np. surówki, ziemniaków i ryby, mięsa czy tofu. Takie firmy decydują się także często na małe plastikowe pudełeczka na sosy. Opakowania wykonane ze styropianu sprawiają, że żywność zachowuje świeżość, a także i właściwą temperaturę. W cukierniach oraz piekarniach często wykorzystuje się tacki papierowe, na których umieszcza się ciasta, w plastikowych pojemnikach o różnych wymiarach i kształtach transportuje się i przechowuje ciasteczka czy pączki, a w składanych kartonowych pudełkach przenosi się torty. Zaś w typowych piekarniach, gdzie powstaje pieczywo, warto zainwestować w papierowe torebki i większe torby, które są najlepszym rozwiązaniem dla chleba, bułek, rogalików, bagietek, drożdżówek itd. Tego rodzaju artykuły można znaleźć w takich miejscach jak hurtownia Ekspert Południe – taka hurtownia opakowań gastronomicznych zapewnia wysokiej jakości artykuły o pożądanych właściwościach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.