Menu Zamknij

Jak dobrać odpowiednią porcelanę pod wystrój restauracji?

Jak dobrać odpowiednią porcelanę pod wystrój restauracji?

Na charakter restauracji składają się trzy elementy: świetne jedzenie, przyjazna obsługa i wyjątkowy wystrój. Ich spoiwem jest odpowiednio dobrana zastawa. Co to w praktyce znaczy? To, że porcelana gastronomiczna przede wszystkim powinna korespondować z aranżacją wnętrza i serwowanymi potrawami.

Zastawa dopasowana do wystroju

Dbałość o szczegóły – tak powinna brzmieć dewiza restauratora, gdy ustala menu, decyduje o wystroju wnętrza i wybiera porcelanę gastronomiczną. Każda z tych decyzji wpływa bowiem na powodzenie biznesu i może być istotnym elementem wyróżniającym.

Klasyka

Jeśli restauracja stawia na elegancję, zastawa powinna być biała, gładka albo ozdobiona delikatnymi reliefami. Raczej należy unikać ekstrawagancji. Klasyczny wybór ma też tę zaletę, że pasuje do każdego wystroju: glamour, romantycznego, minimalistycznego.

Elegancka zastawa potęguje wrażenie wyjątkowości i uroczystości, dlatego powinna być używana z zachowaniem najwyższych standardów savoir-vivre’u. Na przykład, mając do wyboru podanie bulionu w głębokim talerzu albo w eleganckiej bulionówce, lepiej wybrać to drugie rozwiązanie.

Styl eko

W restauracjach w stylu eko panuje większa swoboda. W wystroju przeważają naturalne materiały (len, drewno, rośliny) i kolory (zielenie, szarości, brązy). W tak urządzonych restauracjach dania podaje się zazwyczaj na gładkiej porcelanie, ale zabarwionej i grubszej od klasycznej. Najczęściej spotyka się dwa rozwiązania: delikatne pastele lub – na zasadzie kontrastu – intensywne kolory, np. czerwony, żółty, brązowy. Niezależnie od wyboru rolą zastawy jest podkreślenie naturalności i solidności.

Style nowoczesne

Najbardziej wymagające dla restauratorów są style nowoczesne, takie jak minimalizm i industrial. Tu każdy detal jest ważny, ale – paradoksalnie – większa jest dowolność w dopasowywaniu elementów. Zastawę można dobierać tak, aby wtopiła się w wystrój, albo tak, aby tworzyła mocny akcent. W pierwszym przypadku talerze powinny być proste, lekkie i klasyczne, w drugim – kolorowe i grube. Warto przemyśleć też kupno zastawy o niespotykanych kształtach lub o nierównym brzegu.

Porcelana gastronomiczna a plating

Jedną kwestią jest wystrój, inną sposób podania dań. Przy czym w platingu – sztuce aranżacji potraw – porcelana odgrywa ogromną rolę. Może być tłem, które harmonijnie współgra z koncepcją szefa kuchni, albo elementem kontrastowym, który nadaje charakter potrawie.

Kolor

Biała porcelana, bez ozdób i reliefów, jest najbezpieczniejszym wyborem i pozwala w pełni ujawnić się pięknu ułożonych składników, akcentów wykonanych z sosów i intrygującego garnishu (dekoracji). Taki wybór jest odpowiedni do restauracji o wystroju klasycznym i minimalistycznym.

Kolorowe talerze, zwłaszcza czerwone i czarne, budują z kolei pełny napięcia kontrast. Świetnie wzmacniają minimalistyczny i industrialny wystrój restauracji. Grubsza, wręcz toporna i kolorowa porcelana nadaje się też do ekologicznego klimatu.

Faktura

Gładka porcelana, niezależnie od koloru, nada potrawie elegancji. Dodatkowo wypukłe elementy mogą sprawiać wrażenie mniej estetycznych (nierówności zatrzymują resztki sosu).

Wielkość

Wybierając odpowiednią porcelanę gastronomiczną, należy wziąć pod uwagę zarówno przestrzeń potrzebną do artystycznego ułożenia elementów dania, jak i wygodę przy jedzeniu. Niedopasowana wielkość talerzy może zepsuć całe wrażenie: zbyt duże są przytłaczające, a zbyt małe niewygodne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *