Góralskie smaki, tradycja oraz pasjonująca historia, która rozpoczęła się w trakcie XVIII wieku. Mieszcząca się na Podhalu oraz odrestaurowana przez rodowitych górali Karcma u Borzanka, była wzniesiona w tamtych czasach jako zabytkowy Zajazd z wozownią, który później został przejęty przez Skarb Państwa chcąc utworzyć Regionalne Muzeum Ziemi Nowotarskiej. Wybudowanie Muzeum nie doszło jednak do skutku, dzięki czemu w okresie lat 90′ właściciel Karcmy, Michał Borzęcki postarał się o zwrot nieruchomości i z powrotem odzyskał stertę gruzu. To właśnie wtedy, rozpoczęła się odbudowa, która doprowadziła do otwarcia w 2003 roku najstarszego w Nowym Targu Zajazdu o nazwie Karcma u Borzanka.
Co serwuje szef kuchni?
Inspiracją do skomponowania dań oraz dekoracji jest góralska tradycja. Karcma znana jest z podawania regionalnej kuchni polskiej, a wśród niezwykłych propozycji menu w restauracji można skosztować między innymi Rosołu z kołdunami, Schabu z grilla pod oscypkiem, Baraniny w sosie własnym czy Placków po zbójnicku. Zajazd posiada dodatkowo specjalność lokalu, którym jest wyjątkowo serwowane koryto góralskie posiadające tradycyjne przysmaki. Lokal pamięta także, że w menu nie może zabraknąć góralskich napoi takich jak Herbaciany Grzaniec, czy Góralska Rozgrzewka. Góralską atmosferę dopełnia wnętrze lokalu, w którym powieszone zostały pamiątkowe obrazy uwieczniające Zajazd w dawnych latach, masywne drewniane stoły, zdobienia i góralskie wzory. By tradycji stało się zadość, załoga Karcmy obsługuje serwis w tradycyjnych strojach góralskich.
Poznaj prawdziwą gościnność!
Przygotuj ważne dla Ciebie wydarzenie w karcmie pełnej ciepła oraz gościnności. Obsługa zadba o najważniejsze detale, a także o Twoich gości. Zorganizuj swoje wesele, komunię lub chrzciny, gdzie możesz liczyć nie tylko na znakomite menu , lecz także na wsparcie w doborze dekoracji kwiatowych oraz sali. Zajazd w trakcie Twojej imprezy okolicznościowej, zadba również o najmłodszych Gości, przygotowując zabawę z przyborami lub muzyką.
Docenione umiejętności
Trzykrotnie uznana jako Regionalna Karczma Małopolski i doceniona Medalem Pamiątkowym 650-lecia Nowego Targu. Restauracja u Borzanka to systematycznie nagradzana Karcma na Podhalu, w kategorii zakład gastronomiczny. Liczne ordery uzyskała, podając niezwykle przygotowany asortyment tradycyjnych potraw i napojów z uwzględnieniem w pełnej okazałości tradycyjnych smaków regionu. Unikalne nagrody przyznano za niebanalne smaki szefa kuchni takie jak Kwaśnica Góralska z żeberkiem wędzonym, Jagnięcinę Podhalańską czy Polędwiczki Wieprzowe z grilla według przepisu Babci Borzankowej.
Wyjątkowe miejsce na mapie Podhala
Będąc w tym miejscu, koniecznie musisz odwiedzić regionalny Zajazd! Doświadcz prawdziwej, góralskiej gościnności oraz skosztuj regionalnej kuchni. Poczuj ten klimat, odwiedzając naszą wyjątkową Karcmę u Borzanka , zlokalizowaną w malowniczym Nowym Targu lub zobacz naszą ofertę menu na stronie internetowej .