Menu Zamknij

Nowości i zmiany w wyposażeniu gastronomii w popandemicznym świecie

Gastronomia to jedna z tych dziedzin naszego życia, która niezwykle dotkliwie odczuła okres pandemii i lockdownu. Dotyczy to zarówno małych jak i dużych miast, gdzie wiele punktów gastronomicznych wypadło całkowicie z rynku albo tylko zmieniło właściciela. Jeszcze długo branża ta będzie odrabiała straty, a koszty codziennego funkcjonowania dodatkowo podniosły nowe elementy wyposażenia niezbędne do utrzymania narzuconych warunków sanitarnych w lokalach.

Sterylizatory powietrza, czyli bezpieczeństwo w gastronomii

Instytucje kultury, gastronomia, urzędy, przedsiębiorstwa i wiele innych przedsiębiorstw opierających swoje funkcjonowanie na szerokim dostępie odbiorców poszukują narzędzi, które zapewnią im bezpieczeństwo Covidowe. Coraz więcej informacji napływającej z laboratoriów na temat bytowania i przenoszenia się wirusa pomaga w budowaniu zapór obronnych. Jednym z urządzeń, które stają się niezbędne w gastronomii jest sterylizator powietrza. Jest ich na runku obecnie bardzo dużo, o różnym poziomie zaawansowania technologicznego, i różnej cenie, wystarczy spojrzeć na ofertę sklepu SAS24gdzie można znaleźć co najmniej kilka ich rodzajów. 

Duża grupa sterylizatorów powietrza wykorzystuje cechy fizyczne promieniowania ultrafioletowego typu UV-C. Promieniowanie niszczy bakterie, wirusy oraz różnego rodzaju drobnoustroje chorobotwórcze. Jednocześnie sterylizatory wyposażone są w filtry, które usuwają z pobieranego powietrza szkodliwe substancje, grzyby, dym papierosowy, przykre zapachy czy sierść zwierzęcą. 

Kosz ze stali nierdzewnej z pedałami

Przeczytaj także:

Kosze do segregacji śmieci pod zlewozmywak – jakie wybrać?

Dezynfekcja niezbędna od zaraz

Nigdy wcześniej nasi rodacy nie przykładali tyle uwagi do dezynfekcji rąk, dokumentów, pieniędzy etc. Dezynfekcja, jej rodzaje, narzędzia i urządzenia to temat wielu rozmów i przedmiot zmian mnóstwa przepisów wpływających na bieżące życie. Nie ominęły one też gastronomii, która wdraża od momentu otwarcia różne metody gwarantujące poczucie czystości. Stacje do dezynfekcji rąk, dozowniki, urządzenia do dezynfekcji montowane w każdym pomieszczeniu to dzisiejszy obraz każdego punktu gastronomicznego, które pełni usługi wewnątrz lokalu. Urządzenia te musi zapewnić właściciel gastronomii i to on musi uzupełniać też środki dezynfekujące. On też zapewnia bezpieczeństwo swoim pracownikom poprzez nieograniczone dotarcie do środków dezynfekcyjnych i urządzeń ochronnych. 

Klimatyzatory niezbędne latem

Równie niezbędnym urządzeniem w gastronomii stały się klimatyzatory, szczególnie latem. Ich stopień zaawansowania technologicznego dyktuje cenę sprzedaży. Klimatyzatory wewnętrzne, zewnętrzne, kurtyny powietrzne to urządzenia gwarantujące gościom gastronomii komfort a jednocześnie jedno z urządzeń wpływających na stan ochrony przez wirusem. 

Kasy fiskalne w gastronomii

Ostatnia zmiana ingerująca w wyposażenie gastronomii powstała nie z przyczyn pandemicznych, ale fiskalnych. Przepisy ustawy podatkowej wprowadziły obowiązek posiadania kasy online w gastronomii. Powstały system ma ujednolicić metody rozliczania i co tu dużo mówić, uściślić nadzór fiskalny nad gastronomią. Nowoczesne kasy fiskalne fiskalizują każdą najdrobniejszą transakcję, również taką, która ma miejsce poza siedzibą gastronomii. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.