Menu Zamknij

Chcesz kupić nowy grill? Skorzystaj z kuponów rabatowych

Letnie grillowanie

Okres wiosenny i letni oznacza w Polsce sezon grillowy. Nasi rodacy uwielbiają grillować i nic w tym dziwnego, ponieważ jest to znakomity sposób na spędzenie czasu na świeżym powietrzu w gronie rodziny i znajomych.

Jak zatem przygotować grill idealny? Jaki model wybrać i jak przyrządzić mięso, aby było naprawdę przepyszne? Co w ogóle można grillować? Na te i wiele innych pytań związanych z grillem odpowiemy w tym artykule.

Wybierz najlepszy grill

Jeśli posiadasz duży ogród, wówczas dobrze abyś zainwestował we większy model grillu. Dlaczego? Ponieważ wówczas będziesz mieć o wiele więcej możliwości przygotowania posiłku. Nie każdy rodzaj potrawy można przygotować na małym grillu bez pokrywki.

Jest też dobra wiadomość – każdy rodzaj grilla możesz kupić w promocyjnej cenie. Wystarczy, że zdobędziesz Mall kod rabatowy, który pozwoli Ci kupić grill po znacznie niższej cenie, niż regularna. Dlatego jeśli jeszcze nie kupiłeś grilla, to z pewnością jest to dla Ciebie atrakcyjna, nowa możliwość.

Osoby decydujące się na mniejszy model powinny zaopatrzyć się w specjalną dmuchawę, dzięki której można szybciej rozpalić grill. Duże modele nie wymagają takich rozwiązań, jednak mały przydomowy grill może potrzebować dodatkowego, mocniejszego podmuchu.

Jak doprawić mięso na grilla?

Wiele osób po prostu kupuje mięso, obtacza je w przyprawach, a następnie wrzuca na grilla. Oczywiście nie ma nic złego w tej prostej i szybkiej metodzie przygotowania mięsa. Jednak jeśli szukasz oryginalnego, niepowtarzalnego smaku, wówczas dobrze abyś przygotował marynatę i zamarynował mięso już dzień przed grillem.

Marynaty sprawdzą się w przypadku zarówno żeberek, karkówek, filetów, skrzydełek, nóżek jak i wszelkich innych rodzajów mięsa. Z czego można przygotować taką marynatę? Doskonale nadają się wszelkie mieszanki ziołowe. W skład marynaty mogą wejść: bazylia, oregano, czosnek, mielona papryka słodka, mielona papryka pikantna, pieprz, sól, wędzona papryka, tymianek, rozmaryn. Całość dobrze jest skropić sokiem z cytryny bądź limonki. Dobrze sprawdzi się też piwo lub whiskey.

Co można grillować oprócz mięsa?

Na grillu możemy przyrządzić także rybę, którą można zawinąć w folię aluminiową i dopiero wtedy położyć na ruszcie. Także wszelkiego rodzaju sery smakują wspaniale po zdjęciu z grilla. Jeśli jeszcze nigdy nie grillowałeś sera, wówczas spróbuj z oscypkiem lub camembertem (do obu serów koniecznie podaj żurawinę lub konfiturę).

Mięso na ruszcie grilla

Oczywiście można także grillować warzywa. Popularne są szaszłyki z pieczarek, papryki i cukinii, a także całe grillowane bakłażany. Wszystkie te warzywa można przyprawić tak samo jak mięso, czyli zamarynować je wcześniej.

Wegetarianie mogą sięgnąć po gotowe dania, które w swojej teksturze przypominają mięso, a zostały stworzone z myślą o grillowaniu. Osoby jedzące mięso będą zaskoczone, ile zamienników jest dostępnych na rynku. Jeśli zamierzasz gościć wegetarian na grillu, wówczas zaopatrz się w wegetariańskie kotlety, szaszłyki i parówki, wszystkie te produkty dostaniesz w popularnych sklepach. Robiąc zakupy przez Internet, możemy wykorzystać kupony rabatowe, dzięki którym zapłacimy mniej za zakupy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *