Menu Zamknij

Chcesz kupić nowy grill? Skorzystaj z kuponów rabatowych

Letnie grillowanie

Okres wiosenny i letni oznacza w Polsce sezon grillowy. Nasi rodacy uwielbiają grillować i nic w tym dziwnego, ponieważ jest to znakomity sposób na spędzenie czasu na świeżym powietrzu w gronie rodziny i znajomych.

Jak zatem przygotować grill idealny? Jaki model wybrać i jak przyrządzić mięso, aby było naprawdę przepyszne? Co w ogóle można grillować? Na te i wiele innych pytań związanych z grillem odpowiemy w tym artykule.

Wybierz najlepszy grill

Jeśli posiadasz duży ogród, wówczas dobrze abyś zainwestował we większy model grillu. Dlaczego? Ponieważ wówczas będziesz mieć o wiele więcej możliwości przygotowania posiłku. Nie każdy rodzaj potrawy można przygotować na małym grillu bez pokrywki.

Jest też dobra wiadomość – każdy rodzaj grilla możesz kupić w promocyjnej cenie. Wystarczy, że zdobędziesz Mall kod rabatowy, który pozwoli Ci kupić grill po znacznie niższej cenie, niż regularna. Dlatego jeśli jeszcze nie kupiłeś grilla, to z pewnością jest to dla Ciebie atrakcyjna, nowa możliwość.

Osoby decydujące się na mniejszy model powinny zaopatrzyć się w specjalną dmuchawę, dzięki której można szybciej rozpalić grill. Duże modele nie wymagają takich rozwiązań, jednak mały przydomowy grill może potrzebować dodatkowego, mocniejszego podmuchu.

Kosz ze stali nierdzewnej z pedałami

Przeczytaj także:

Kosze do segregacji śmieci pod zlewozmywak – jakie wybrać?

Jak doprawić mięso na grilla?

Wiele osób po prostu kupuje mięso, obtacza je w przyprawach, a następnie wrzuca na grilla. Oczywiście nie ma nic złego w tej prostej i szybkiej metodzie przygotowania mięsa. Jednak jeśli szukasz oryginalnego, niepowtarzalnego smaku, wówczas dobrze abyś przygotował marynatę i zamarynował mięso już dzień przed grillem.

Marynaty sprawdzą się w przypadku zarówno żeberek, karkówek, filetów, skrzydełek, nóżek jak i wszelkich innych rodzajów mięsa. Z czego można przygotować taką marynatę? Doskonale nadają się wszelkie mieszanki ziołowe. W skład marynaty mogą wejść: bazylia, oregano, czosnek, mielona papryka słodka, mielona papryka pikantna, pieprz, sól, wędzona papryka, tymianek, rozmaryn. Całość dobrze jest skropić sokiem z cytryny bądź limonki. Dobrze sprawdzi się też piwo lub whiskey.

Co można grillować oprócz mięsa?

Na grillu możemy przyrządzić także rybę, którą można zawinąć w folię aluminiową i dopiero wtedy położyć na ruszcie. Także wszelkiego rodzaju sery smakują wspaniale po zdjęciu z grilla. Jeśli jeszcze nigdy nie grillowałeś sera, wówczas spróbuj z oscypkiem lub camembertem (do obu serów koniecznie podaj żurawinę lub konfiturę).

Mięso na ruszcie grilla

Oczywiście można także grillować warzywa. Popularne są szaszłyki z pieczarek, papryki i cukinii, a także całe grillowane bakłażany. Wszystkie te warzywa można przyprawić tak samo jak mięso, czyli zamarynować je wcześniej.

Wegetarianie mogą sięgnąć po gotowe dania, które w swojej teksturze przypominają mięso, a zostały stworzone z myślą o grillowaniu. Osoby jedzące mięso będą zaskoczone, ile zamienników jest dostępnych na rynku. Jeśli zamierzasz gościć wegetarian na grillu, wówczas zaopatrz się w wegetariańskie kotlety, szaszłyki i parówki, wszystkie te produkty dostaniesz w popularnych sklepach. Robiąc zakupy przez Internet, możemy wykorzystać kupony rabatowe, dzięki którym zapłacimy mniej za zakupy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.