Menu Zamknij

Kontener gastronomiczny jako lokal dla własnej restauracji

Kontener gastronomiczny to rozwiązanie dla przedsiębiorców, którzy planują założyć swój punkt gastronomiczny w przystępnej cenie. To szybkie w transporcie oraz rozłożeniu, wolno stojące kontenery, które mogą pełnić rolę budek z hot dogami czy kebabami, lodziarni, piekarni, burgerowni, barów z frytkami, pubów z piwem czy bistro typu “drive-thru”. Coraz częściej możemy również zobaczyć “fancy” restaurację, które swoje umiejscowienie znajdują właśnie w modularnym pawilonie gastronomicznym.

Kiedy warto założyć swoją gastronomię w kontenerze gastronomicznym?

Kontenery gastronomiczne są świetnym miejscem dla barów szybkiej obsługi, bistro, kawiarni czy sezonowych punktów gastronomicznych. Zajmują bardzo mało miejsca, a dzięki swojej lekkości takie kontenery łatwo przewieźć z punktu A do punktu B, a odpowiednie wyposażenie i możliwość personalizacji zewnętrznej części obiektu czyni kontenery świetnym lokalem dla małych gastronomii oraz biznesów sezonowych.

Zalety kontenera gastronomicznego

Modułowy kontener gastronomiczny, tak jak każda forma lokalu, ma swoje plusy i minusy. W ostatnich latach, ze względu na niebotycznie wysokie podwyżki cen nieruchomości, podbijają one branżę gastronomii ulicznej, goszcząc coraz częściej na ulicach naszych miast. Wśród najważniejszych zalet pawilonów gastronomicznych możemy znaleźć takie kwestie jak:

Oryginalność i możliwości adaptacji

Pomimo rosnącej popularności kontenerów gastronomicznych, są one wciąż dosyć rzadkim widokiem. Dlatego inwestując w taki pawilon, będziemy mieli szansę wyróżnić się na tle innych lokali gastronomicznych. Jest to istotne nie tylko z perspektywy widoczności marki, ale także z powodu obranej ścieżki biznesu. Nasza mała gastronomia będzie mogła funkcjonować w lato jako lodziarnia, a w zimę jako pączkarnia. Dzięki niewielkiemu rozmiarowi i możliwościom personalizacyjnym, dostosowanie do środowiska będzie zależeć tylko od nas.

Trwałość

Kontenery gastronomiczne to z pewnością wytrwałe obiekty, które mogą funkcjonować 365 dni w roku, 7 dni w tygodniu, 24 godziny na dobę. Mimo wykorzystania wysokiej jakości materiałów do ich montażu, to wciąż cena będzie nieporównywalnie przystępniejsza niż zakupienie działki i wybudowanie stacjonarnego budynku naszej gastronomii.

Szybki załadunek i rozładunek

Jedną z największych zalet modułowych kontenerów gastronomicznych jest ewidentnie możliwość szybkiego transportu oraz montażu obiektu. Taka realizacja trwa maksymalnie kilka dni, co pozwola nam na błyskawiczne dostosowanie się do bieżących potrzeb rynku. Produkcja takich modułów jest zdecydowanie bardziej ekspresowa niż wybudowanie sporego budynku restauracyjnego – zajmuje zazwyczaj od 3 do 6 miesięcy.

Przystępną cenę

Warto również zwrócić uwagę na rozsądne ceny takich pawilonów. Koszt używanych kontenerów gastronomicznych rozpoczyna się już od 20 tys. zł. Oczywiście nowe, spersonalizowane moduły są zdecydowanie droższe, ale wszystko to zależy od naszych pomysłów oraz wymagań.

Możliwość personalizacji

Oprócz możliwości wybrania różnorodnych wersji kontenerów gastronomicznych, możemy również zająć się personalizacją lokalu pod naszą wizję. Nie ma przeszkód aby dowolnie modyfikować rozmiary okien, zakres instalacji, rodzaj paneli lub płytek podłogowych, umeblowanie czy wielkość pawilonu. Do tego możemy wykorzystać szeroką paletę kolorów, dzięki której nasz kontener gastronomiczny może wyróżniać się spośród innych obiektów barowo-restauracyjnych. Taką personalizację można wykonać chociażby korzystając z oferty firmy Mastertec.

Podsumowanie

Reasumując, kontenery gastronomiczne to z pewnością adekwatne rozwiązanie dla osób ceniących szybkość, przystępność cenową i oryginalność. Niewątpliwie na rynku ciężko znaleźć lepsze rozwiązanie dla prowadzenia małej gastronomii, co czyni te obiekty wartymi zainteresowania się.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *