Menu Zamknij

Pięć urządzeń i akcesoriów, które musi mieć profesjonalna kuchnia

Wyposażenie profesjonalnej kuchni w lokalu gastronomicznym bywa trudnym i angażującym zajęciem. Jeśli właśnie planujesz zakup najważniejszych urządzeń i akcesoriów do swojej restauracji czy baru, koniecznie zapoznaj się z naszym poradnikiem! Wymieniamy w nim aż pięć typów urządzeń oraz akcesoriów, których nie powinno zabraknąć w najlepszej kuchni!

Nierdzewne garnki gastronomiczne

Żadna kuchnia nie obędzie się bez odpowiedniego, profesjonalnego i wytrzymałego wyposażenia do gotowania. W Twoim punkcie gastronomicznym nie powinno zatem zabraknąć wysokiej jakości garnków ze stali nierdzewnej. Naczynia takiego rodzaju charakteryzują się trwałością i odpornością na działanie wysokich i niskich temperatur. Garnki i patelnie nierdzewne dostępne są w różnych rozmiarach i pojemnościach, dzięki czemu stanowią za niezwykle uniwersalny i funkcjonalny element wyposażenia.

Zaletą naczyń wykonanych ze stali jest możliwość zastosowania ich na kuchenkach właściwie każdego rodzaju – począwszy od palników gazowych, aż po stanowiska indukcyjne czy elektryczne. Do tego stal nierdzewna szybko i równomiernie się rozgrzewa, co ułatwia przyrządzanie najbardziej wykwintnych dań. W trakcie gotowania można używać akcesoriów wykonanych z różnych materiałów: z tworzywa, drewna lub metalu, nie obawiając się o zbyt delikatną konstrukcję naczynia. Powierzchnia wewnętrzna garnków jest odporna na zarysowania – czego nie da się powiedzieć o np. naczyniach teflonowych. 

Urządzenia chłodnicze i grzewcze

W każdym obiekcie gastronomicznym obowiązkowo znaleźć powinny się urządzenia chłodnicze – mogą to być rozbudowane mroźnie lub też szafy zapewniające utrzymanie odpowiednio niskiej temperatury. Większość produktów spożywczych wymaga bowiem prawidłowego przechowywania, a mięso, nabiał czy niektóre napoje zachowują dzięki temu smak i nie psują się tak szybko.

Osobną kategorię tworzą urządzenia grzewcze. Wolnowary, kuchenki, opiekacze czy sprzęt do gotowania na parze wybieraj w porozumieniu ze swoim szefem kuchni lub według własnego uznania – jeśli to Ty będziesz gotować. Warto przy tym postawić na wyposażenie jednego producenta, który gwarantuje najwyższą jakość, wytrzymałość i spełnienie wymaganych atestów. Zgodnie z sugestiami specjalistów gastronomii, w profesjonalnej kuchni raczej nie powinno się używać kuchenek mikrofalowych.

Wyposażenie w meble gastronomiczne

Postaw na stal nierdzewną – blaty robocze, wózki kuchenne i zlewozmywaki z tego materiału możesz za każdym razem dokładnie oczyścić, a także dezynfekować – co jest wskazane chociażby po obróbce mięsa. Okapy, które znajdą się bezpośrednio nad palnikami, będą odciągać dym, natomiast osadzający się na nich tłuszcz będzie łatwiejszy do zmycia właśnie dzięki profesjonalnej i wyjątkowej powierzchni nierdzewnej.

Gastronomiczne pojemniki na lód

Zadbaj także o wybór odpowiednich, gastronomicznych pojemników na lód. Konstrukcja takich akcesoriów ma właściwości termoizolacyjne, co pozwala utrzymać we wnętrzu niską temperaturę. Przygotowane kostki lodu będą dzięki temu przez dłuższy czas zachowywać swoje właściwości, nie będą się ze sobą sklejać czy rozpuszczać.

Na rynku dostępne są zarówno niewielkie pojemniki do lodu, które najczęściej wykorzystywane są podczas wszelkiego rodzaju eventów, gdzie zajmiesz się obsługą cateringową lub barem. Producenci oferują ponadto większe urządzenia wyposażone w np. moduły łuskające do rozdrabniania lodu, jak i w zbiorniki do jego przechowywania przez dłuższy czas.

Drobne akcesoria

Wśród drobnych akcesoriów gastronomicznych znajdują się zarówno sztućce, jak i ręczne wyciskarki do cytrusów, wyciskacze do czosnku, łopatki, pędzelki do tłuszczu czy cedzaki, a także trzepaczki do białek, tłuczki czy tarki. Jeśli korzystasz z desek do krojenia, zawsze stosuj kilka różnych rodzajów, rozdzielając je na osobne deski do mięsa, warzyw czy innych produktów. Deski drewniane dokładnie pielęgnuj i nie doprowadź do ich trwałego zabrudzenia i pękania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *