Tex-Mex, inaczej kuchnia teksańska, to kulinarna tradycja Hiszpanii, Meksyku i Teksasu, połączona w jedną kuchnię rodzaju “fusion”. Na terenach Teksasu zawsze ścierały się różne kultury – od meksykańskiej, przez wpływy Hiszpanów i Amerykanów. Wyjątkowa historia tego stanu USA przekłada się na wyjątkowość kuchni Tex-Mex, która zdobyła popularność na całym świecie. W Stanach Zjednoczonych popularne sieci z kuchnią Tex-Mex, takie jak Chipotle i Taco Bell są elementem narodowej kultury. Poza Ameryką “kuchnia meksykańska” może oznaczać rdzenne potrawy meksykańskie, dania kuchni Tex-Mex, ale także kuchnię inspirowaną tymi tradycjami kulinarnymi. To sama esencja kuchni fusion. Restauratorzy w różnych zakątkach świata próbują odtworzyć dania Tex-Mex i wymyślają wariacje na ich temat. Kuchnia meksykańska i Tex-Mex należy do najpopularniejszych i najbardziej lubianych tradycji jedzeniowych.
Tex-Mex – tym się charakteryzuje!
Tex Mex nie jest identyczne z kuchnią meksykańską, choć przez wielu jest z nią utożsamiane. Pszenne tortille, cheddar, czy chilli con carne to w istocie dania Tex-Mex, nie tradycyjnie meksykańskie. Typowa meksykańska quesadilla, burrito, czy tacos są dużo mniejsze, prostsze i mniej mięsne niż te charakterystyczne dla Tex-Mex. W Meksyku tradycyjnie serwowało się te dania w tortillach kukurydzianych, nie pszennych, z fasolką pinto.
Tex Mex jest dużo bardziej sycąca, bogata w składniki i kalorie oraz porcje są tu większe w porównaniu do tradycyjnej meksykańskiej kuchni. Używa się znacznie więcej sera, mięsa, tortille są dużo potężniejsze. Króluje wieprzowina, wołowina i drób. To nie jest styl jedzenia pochodzący z Meksyku. To dzieło ścierania się wpływów kilku kultur.
Przykładowo chilli con carne nie pochodzi z meksyku, ale z pogranicza tego kraju i Teksasu, czyli jest książkowym przykładem potrawy kuchni Tex-Mex. Fajitas z serem nie ma nic wspólnego z Meksykiem i jeśli tego typu jedzenie jedzone jest w Meksyku to nie znaczy, że stamtąd pochodzi. To po prostu znaczy, że Meksykanie też lubią kuchnię Tex-Mex 😉 Kuchnia teksańska pochodzi z pogranicza i tu, w południowych Stanach Zjednoczonych i w północnym Meksyku jest najczęściej jadana i najbardziej lubiana.
Przeczytaj także:
Kosze do segregacji śmieci pod zlewozmywak – jakie wybrać?Skąd taka nazwa dla kuchni fusion – “Tex-Mex”?
Tex Mex początkowo było nazwą linii kolejowej łączącej Meksyk z Teksasem. Z czasem zaczęto nazywać w ten sposób tak zwanych “Tejanos”, czyli latynoskich mieszkańców Teksasu. Kuchnia fusion Tex-Mex wywodzi się właśnie od Tejanos. Chcieli jeść to, co jedli w swoich domach rodzinnych w Meksyku, ale byli ograniczeni przez składniki dostępne w Stanach. Zatem kuchnia Tex-Mex powstała dzięki latynoskim mieszkańcom Teksasu i to im właśnie zawdzięcza swoją nazwę. Jest to nazwa chwytliwa, wpadająca w ucho, co w połączeniu z pysznym jedzeniem dało Tex-Mex światową sławę i rzesze zwolenników.
Jak stać się koneserem Tex-Mex, czyli co i gdzie zjeść?
Teksas jest bardzo wyjątkowym stanem USA, osławionym przez westerny, kowbojów, rodeo i walki z Indianami. Współcześnie Teksas kojarzy się wielu Amerykanom i mieszkańcom innych części świata z tym, że Teksańczycy lubią wszystko, co duże – duże posiadłości, duże samochody i duże posiłki. Taki teksański rozmach.
Jeśli chcesz choć skosztować Tex-Mex i tego kulinarnego rozmachu, warto skorzystać z oferty lokali serwujących kuchnię amerykańską. Dania zawinięte w pszenną tortille, z dużą ilością mięsa, czarnej fasoli i sera to potrawy charakterystyczne dla Tex-Mex.
Restauracje w różnych zakątkach świata specjalizujące się w kuchni meksykańskiej zwykle oferują opcje zarówno rdzennie meksykańskie, jak i te należące do tradycji Tex-Mex. W jednym lokalu możesz skosztować dania fusion i oryginalnie meksykańskie. Dzięki temu posmakujesz szereg wariantów dań z tortillą – kukurydzianą i pszenną – potrawy o różnych aromatach i podane z różnymi sosami.
Lokale z kuchnią meksykańską są coraz popularniejsze w Polsce. Nasi rodacy otwierają się każdego roku bardziej na kulinarną różnorodność.
A kuchnia fusion – jaką jest Tex-Mex – jest jedną z najsmaczniejszych, najbardziej sycących i aromatycznych ze wszystkich tradycji kulinarnych świata.