Menu Zamknij

Włoskie klimaty w Kętach czyli Bar Caffe Buon Giorno

Czy wiesz, jakie danie zajęło pierwsze miejsce w rankingu najpopularniejszych potraw świata? Oczywiście, że pizza! W istocie; ten prosty, a zarazem wyjątkowy, włoski posiłek, od lat podbija serca ludzi na całym globie. Naturalnie najlepszą pizzę zjemy we włoskiej trattorii oraz… w Bar Caffe Buon Giorno, czyli niezwykłej klubokawiarni mieszczącej się w małopolskich Kętach.

Jak wspominaliśmy na wstępie, pizza to zarazem jedna z najpopularniejszych, najbardziej lubianych, a nawet najstarszych potraw świata. Naturalnie powstanie tego kultowego wypieku zawdzięczamy mieszkańcom starożytnego Rzymu, a konkretnie rzecz ujmując – Neapolu. Co prawda pierwsze placki tego rodzaju przyrządzane były wcześniej w starożytnej Grecji, niemniej dopiero Włosi zdecydowali się na posmarowanie ich wierzchu sosem pomidorowym i ułożenie na nim wybranych dodatków. Z tego względu uważa się, że absolutnie najlepsza pizza serwowana jest właśnie w słonecznej Italii. Czy aby na pewno? Niezupełnie, bowiem równie aromatyczną i rozpływającą się w ustach pizzę zjemy w Buon Giorno, czyli miejscu stanowiącym połączenie kawiarni i pizzerii w jednym!

Dzień dobry po włosku

Wiosną 2021 roku w Kętach (województwo małopolskie), na ulicy Mickiewicza 80 otwarto kawiarnię działającą pod patronatem klubu 555, założonego przez Fryderyka Karzełka. Zapewne fakt ten przeszedłby bez większego echa gdyby nie to, że Buon Giorno – bo o nim mowa – okazało się miejscem co najmniej wyjątkowym. Z jakiego powodu? Otóż opisywana kawiarnia niemalże niczym nie różni się od prawdziwej, włoskiej kafeterii. Klimat słonecznej Italii obecny jest zarówno w serwowanych potrawach i napojach, wystroju wnętrza, jak i wyposażeniu. Do końca ubiegłorocznego lata (tj. 2021 r.) przysłowiowe pierwsze skrzypce grały tu kawy przyrządzane w oryginalnych, włoskich ekspresach znanej marki La Cimbali. Poza nimi w karcie obecne były także mniejsze dania kuchni włoskiej, takie jak m.in. kanapki (panini), przekąski oraz słone i słodkie wypieki. Wraz z nadejściem jesieni zdecydowano się na poszerzenie działalności. Tym sposobem karta dań została wzbogacona o prawdziwą, włoską pizzę.

Kosz ze stali nierdzewnej z pedałami

Przeczytaj także:

Kosze do segregacji śmieci pod zlewozmywak – jakie wybrać?

…a na pizzę tylko do Buon Giorno!

Pizza serwowana w Buon Giorno przygotowywana jest zgodnie ze szkołą włoską. W praktyce oznacza to, że wypiek posiada cienki, wręcz rozpływający się w ustach środek i chrupiące, wypieczone brzegi. Pizza w stylu włoskim jest nie tylko pyszna ale również lekkostrawna. Dzięki temu z powodzeniem może być jedzona nawet przez osoby pozostające na diecie odchudzającej.

W karcie Buon Giorno figurują dwa typy pizzy – oba dostępne w wielu, różnych wariantach. Mowa o pizzy na spodzie z sosem pomidorowym (Rossa) i bez takowego (Bianca). Naturalnie zarówno pizza Rossa, jak i Bianca przyrządzane są w wersji mięsnej (np. Cotto z gotowaną, włoską szynką lub Crudo z dodatkiem szynki dojrzewającej), wege (np. Marinara z sosem pomidorym i czosnkiem czy też Porcini z wybornymi borowikami) oraz z dodatkiem ryb i owoców morza (np. Gamberi z krewetkami bądź Tonno z tuńczykiem). Warto dodać, że placki wypiekane w Buon Giorno można zjeść zarówno na miejscu, jak i skorzystać z wygodnej opcji pizza na dowóz Kęty.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.