Menu Zamknij

Lodówka, szafa chłodnicza czy chłodziarka – co wybrać do restauracji?

Podczas wyposażania własnej restauracji w niezbędny sprzęt gastronomiczny musimy mieć na uwadze nie tylko jego wysoką jakość oraz wymagane certyfikaty, ale także, a może przede wszystkim to, jakiego typu sprzętu właściwie potrzebujemy. Jeżeli chodzi o przechowywanie świeżej żywności na myśl przychodzi przede wszystkim lodówka. Czy jednak jest to optymalny sprzęt w kuchni, w której przygotowujemy posiłki dla dziesiątek, jeżeli nie setek osób?

Lodówka a inne sprzęty

Klasyczna lodówka, jaką każdy z nas posiada w domu, zazwyczaj składa się z dwóch części: właściwej chłodziarki oraz, dodatkowo, zamrażalnika. Ich przeznaczenie jest oczywiście powszechnie znane. Tymczasem profesjonalne chłodnicze szafy  do gastronomii charakteryzują się między innymi tym, że można samodzielnie ustawiać w nich temperatury zarówno takie, jakie panują w podstawowej części lodówki, jak i poniżej zera – typowe dla zamrażarek. Ponadto lodówki gastronomiczne, przeznaczone do różnego typu lokali, są oczywiście wielkogabarytowe. Wysokiej jakości nowoczesne i profesjonalne chłodnicze szafy , tak jak większość mebli i sprzętów w tej branży, wykonywanych najczęściej ze stali nierdzewnej, idealnie korespondują z wymiarami popularnych pojemników typu GN, które można często umieszczać w takich chłodziarkach zamiast klasycznych półek. Ze względu na charakter konkretnego lokalu można wybierać pomiędzy klasycznymi szafami chłodniczymi jak i ich specjalistycznymi typami. W tej ostatniej grupie znajdują się z pewnością lodówki do przechowywania wina. Wystarczy rozejrzeć się w witrynie firmy Gastroprofit, aby poznać takie modele jak chociażby lodówka gastronomiczna z zamykanymi na klucz skrytkami. Podczas wyboru odpowiedniej profesjonalnej chłodziarki koniecznie trzeba zwrócić uwagę również na to, czy ma to być lodówka stojąca na zapleczu, czy może „frontem do klienta”. Często bowiem, na przykład w przypadku cukierni i kawiarni, chcemy wyeksponować atrakcyjne ciasta i torty, jakie należy bezwzględnie przechowywać w lodówce. W dobrze zaopatrzonym sklepie z wyposażeniem gastronomii znajdziecie zatem liczne modele lodówek przeszklonych, jak i o klasycznych drzwiczkach. Dzięki chłodniczo-mroźniczym tak zwanym szafom można zaopatrzyć się w chłodziarki gastronomiczne dwukomorowe, pełniące jednocześnie funkcję lodówki oraz zamrażarki – w zależności od konkretnej części takiego sprzętu. 

Szafy, stoły i inne

To, czego nazwy pozornie brzmią niczym nazwy mebli salonowych, to właśnie chłodziarki dla gastronomii. Oprócz wspomnianych już chłodniczych szaf do restauracji lub innego typu lokalu zamówić można także długi, kilkukomorowy stół chłodniczy. Jest on naturalnie szerszy i posiada dłuższy blat niż przeciętna chłodnicza szafa. Nowoczesne wyposażenie gastronomii obejmuje wiele praktycznych urządzeń oraz opcji ich wzajemnego łączenia. Potrzebujesz zaprojektować swoją kuchnię w lokalu? Najczęściej wystarczy zgłosić się do firmy oferującej tego typu sprzęt, aby profesjonaliści dobrali optymalny zestaw, a także układ rozmieszczenia, naczyń i urządzeń dla Ciebie. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *