Menu Zamknij

Kto wygra pojedynek na Twoim stole – ośmiornica vs kalmar

Kto wygra pojedynek na Twoim stole – ośmiornica vs kalmar

No i stało się, mamy okres świąteczny. Za kilka dni na naszych polskich stołach pojawią się liczne potrawy, którymi wszyscy nasi goście będą się zachwycać. Jedni preferują kuchnię regionalną oraz zachowanie tradycji, inni zaś decydują się na zmiany w swoim życiu i wybierają całkiem inne przepisy i dania na wigilijny stół – może nawet znacznie zdrowsze. Bardzo dobrą alternatywą dla dań mięsnych, są dania z ryb i owoców morza. Niezwykle wartościowe mięso mają ośmiornice i kalmary, dlatego w tym artykule przyjrzymy się bliżej tym dwóm gatunkom i dowiemy się, skąd tak właściwie dostać świeże okazy prosto z połowów.

Świeże ryby i owoce morza na stół

Skąd w środku zimy w Warszawie wziąć świeże owoce morza? No i po co, skoro w sklepach dostępne są opakowania mrożonych ośmiornic i kalmarów, więc równie dobrze możemy zdecydować się na nie. Otóż nie, mrożone ryby i owoce morza często wspomagane są różnymi preparatami konserwującymi, które przyczyniają się do tego, że produkty dłużej zachowują „świeżość”. Co prawda jest w tym ziarenko prawdy, jednak to, co znacząco wpływa na jakość tych produktów, to obecność substancji odżywczych, które mogą mieć znacznie mniejsze stężenie w mrożonkach, niżeli w świeżych produktach.

Gdzie zatem dostać świeże kalmary i ośmiornice, zwłaszcza teraz w okresie przed świątecznym? Dobrym przykładem na to, że da się dostarczać świeże frutti di mare prosto z połowu w sam środek lądu, jest nowy sklep internetowy „Sekrety Oceanu”, który obecnie działa tylko na terenie Warszawy, ale nie wykluczone, że w przyszłości rozszerzy swoją działalność na resztę Polski.

Na stronie sprzedawcy możemy znaleźć starannie wyselekcjonowane gatunki ryb i owoców morza, oferta co prawda nie jest zbyt szeroka, ale sklep powstał stosunkowo niedawno i z pewnością planuje poszerzenie oferty o kolejne gatunki stworzeń słonowodnych. Wracając jednak do tematu, czym tak właściwie różnią się kalmary od ośmiornic i dlaczego warto dodaj je do własnego menu?

Kalmary ala kalamary

Kalmary lub też kałamarnice, to stworzenia o dziesięciu ramionach, z których dwa są wyraźnie dłuższe i otoczone przyssawkami. Mają obłe ciało i są zaliczane do owoców morza, ze względu na to, że można je bez żadnych przeszkód spożywać.

Występują głównie w Atlantyku i są bogate w mnóstwo dobroczynnych witamin (A, C, E, z grupy B), minerałów (sód, żelazo, cynk, magnez, potas) i innych wartości odżywczych, takich jak białka, tłuszcze i węglowodany. Mięso kalmarów może być gotowe już w ciągu pół godziny. Jest ono w kolorze kości słoniowej – tylko takie mięso nadaje się do spożycia – a po obróbce nabiera białej barwy. Na ogół przyrządza się kalmara w postaci smażonych krążków lub nadziewanych tub.

Ośmiornica tędy proszę

Ośmiornice natomiast to stworzenia o ośmiu odnóżach, z czego sześć to ramiona a dwie to nogi. Mają mózg wielkości zaledwie orzeszka włoskiego, ale to nie przeszkadza im w tym, aby nosić miano jednych z najbardziej inteligentnych stworzeń na ziemi.

Występują w ciepłych wodach morskich i potrafią bardzo dobrze dopasować swój wygląd do otoczenia, zmieniając kolor. Mięso ośmiornic ma imponujący skład – zawiera najważniejsze witaminy z grupy B, ale przede wszystkim kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezwykle cenione we współczesnej medycynie. Co więcej, według niektórych osób ośmiornica zwiększa również libido, potocznie zwany popędem seksualnym.

Mięso ośmiornicy jest gładkie i niezwykle sprężyste. Mlecznobiałe mięso pokrywa również jadalna skórka, która po obróbce termicznej zmienia swój kolor na beżowy. Nadaje się do blanszowania, grillowania, smażenia oraz duszenia.

Zamów i przekonaj się sam

Kto zatem wygra pojedynek na Twoim stole? Zamów swoją ośmiornicę lub kalmara z nowego sklepu i przekonaj się sam, jak smacznie może wyglądać alternatywna uczta wigilijna w stylu śródziemnomorskim.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.