Menu Zamknij

Kawa i jej sposoby parzenia

Parzenie kawy

Bez wypicia filiżanki smacznej i mocnej kawy wielu z nas nie wyobraża sobie dobrze zaczętego dnia. To element rytuałów codziennych wielu milionów Polaków i miliardów ludzi na całym świecie. Kawa zawładnęła umysłami całych rzesz ludzi. Nie bez powodu. To wspaniały napój o niepowtarzalnych właściwościach, który przez lata zapracował na swoje zaszczytne miejsce nie tylko w świecie kulinariów, ale też w historii, kulturze i tradycji.

Bez wypicia filiżanki smacznej i mocnej kawy wielu z nas nie wyobraża sobie dobrze zaczętego dnia. To element rytuałów codziennych wielu milionów Polaków i miliardów ludzi na całym świecie. Kawa zawładnęła umysłami całych rzesz ludzi. Nie bez powodu. To wspaniały napój o niepowtarzalnych właściwościach, który przez lata zapracował na swoje zaszczytne miejsce nie tylko w świecie kulinariów, ale też w historii, kulturze i tradycji.

Dripper – alternatywne parzenie kawy

            Osoba, która nie zna się na kawie zbyt dobrze często nie słyszała wiele lub nawet w ogóle o dripperach. To sposób na parzenie kawy znany jednak od bardzo wielu lat, stanowiący ciekawą alternatywę dla tradycyjnych ekspresów, zwłaszcza przelewowych. Uzyskiwany efekt jest podobny, ale jednak bez użycia prądu, a także bez konieczności zakupu samego urządzenia. Oczywiście jest to bardzo wielkie uproszczenie, bowiem prawdziwi fani kawy doceniają inne nuty smakowe, które wyzwala z kawy dripper i tak spokojne jej przelewanie.

Na co zwrócić uwagę parząc kawę w dripperze?

            Parzenie kawy w dripperze nie jest zadaniem skomplikowanym, ale powinniśmy mieć na uwadze kilka podstawowych kwestii, które będą rzutowały ostatecznie na smak naszej filiżanki małej czarnej. Przede wszystkim to średnio zmielone ziarna ulubionej przez nas kawy. Zbyt grube ziarna za szynko przepuszczą wodę, zbyt mocno zmielona kawa natomiast parzyć się będzie za długo. Musimy testować z grubością mielenia aż do uzyskania doskonałego efektu.

            Istotną kwestią jest także umiejętne dobranie wody i jej właściwe wlanie do urządzenia. W wielu przypadkach należy robić to w odstępach, na przykład 30 sekundowych. Woda nie powinna być wrząca, a jej temperatura powinna wahać się od 90 do 96 stopni Celsjusza. To zagwarantuje optymalny smak i aromat kawy, a także jej znakomitą konsystencję.

Sam proces przyrządzenia kawy w dripperze nie jest długotrwały, choć nieco dłuższy względem tradycyjnych ekspresów, które potrafią przyrządzić kawę w dwie minuty. Tu jednak nie chodzi o tempo, a jakość zaparzonej kawy. Sprawdzone drippery znajdziesz w sklepie https://sklepteges.pl/drippery/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *