Lodówka jest podstawowym wyposażeniem każdej kuchni. Zanim podejmiemy decyzję, jaka będzie odpowiednia, musimy odpowiedzieć sobie na kilka podstawowych pytań. To gwarancja udanego zakupu sprzętu, który będzie niezastąpiony w naszej kuchni.
JAKA POJEMNOŚĆ?
Wybierając pojemność lodówki warto wziąć pod uwagę 3 rzeczy. Po pierwsze, powierzchnię kuchni – w dużej można postawić większą lodówkę niż w małej. Zdarza się, że wymieniamy lodówkę, gdy obecna jest za mała i za ciasna. Nie kupujmy za dużej, jeżeli nie wykorzystamy jej w całości. Pojemność lodówki decyduje o jej funkcjonalności.
Po drugie, liczba domowników, która decyduje o tym, jak duża powinna być, żeby pomieścić niezbędne produkty spożywcze. Inna pojemność byłaby w przypadku dużej rodziny, a w inna w przypadku małej. Dobrze, jak każdy ma swoje miejsce w lodówce.
Po trzecie, musi być na tyle duża, żeby był swobodny przepływ powietrza, a produkty nie były ciasno ustawione obok siebie. Nie przeładowujmy jej, żeby uniknąć szybszego psucia się produktów, gdy będą ułożone jeden na drugim. Każdy produkt powinien mieć swoje miejsce.
Przeczytaj także:
Kosze do segregacji śmieci pod zlewozmywak – jakie wybrać?Jaką klasę lodówki wybrać?
Wyróżniamy klasę:
- energetyczną – oznacza roczne zużycie energii, co wpływa na koszt jej eksploatacji. Oznaczamy ją literą od A do G, przy czym A jest najbardziej oszczędna, a G – zużywa najwięcej energii. Dobra lodówka powinna zużywać niewiele energii, a jednocześnie utrzymywać stałą temperaturę i to niezależnie od tego, jaka jest w kuchni.
- zamrażania – określa najniższą temperaturę, którą możemy ustawić. Oznacza się ją gwiazdkami. Wpływa na długość przechowywania produktów. Najdłużej, bo ponad 12 miesięcy możemy przechowywać produkty w lodówce o klasie zamrażania z czterema gwiazdkami w temperaturze około -24°C. Krótkotrwałe przechowywanie jest możliwe w lodówce, gdzie najniższa temperatura, jaką możemy ustawić wynosi około -6°C.
Jaki rodzaj lodówki wybrać?
Wyróżniamy lodówki wolnostojące i do zabudowy. Lodówki do zabudowy są sposobem na spójne zaprojektowanie przestrzeni kuchennej. Jednak są mniejsze od wolnostojących, a więc są płytsze i mają mniejszą pojemność oraz skromne wyposażenie. Mimo to zajmują o wiele więcej miejsca w kuchni.
Funkcje lodówki
Nowoczesne lodówki mają bogate oprogramowanie i dodatkowe funkcje, które przydają się w życiu codziennym. Przykładem jest, np. opcja NO FROST, dzięki której na ścianach i półkach nie osiada szron, przez co nie wymaga rozmrażania. Ciekawym rozwiązaniem jest też komora świeżości, a więc specjalna półka albo szuflada, w której temperatura jest niższa. Dzięki temu żywność dłużej pozostaje dłużej świeża.
Z tego co kojarzę to tych klas energetycznych jest teraz trochę więcej.